Waarom schrijven essentieel is voor je mentale welzijn

Gepubliceerd op 15 juli 2025 om 11:09

Het belang van schrijven wordt, naar mijn mening, sterk onderschat. Wat als schrijven net zo essentieel zou zijn als onze fundamentele menselijke behoeften? Wat als het net zo belangrijk zou zijn als het behoud en de bevordering van ons mentale en fysieke welzijn, net als lichaamsbeweging, gezond eten, schoon water, frisse lucht en voldoende rust?

Schrijven is niet zomaar een manier om te communiceren, het is ook een superkrachtig hulpmiddel om jezelf beter te begrijpen. 

Door je gedachten op papier te zetten, krijgen ze vorm en worden je emoties ineens een stuk duidelijker. Het helpt je om de chaos in je hoofd te ordenen, ingewikkelde gevoelens te snappen en jezelf beter te leren kennen. Het is een soort kijkje in je eigen binnenwereld dat niet alleen oplucht, maar je ook helpt groeien.

Schrijven als fundament voor je mentale welzijn

Schrijven geeft je ruimte voor wat meer helderheid en creativiteit – en dat zijn precies die dingen die je nodig hebt voor een relaxed en bewust leven.



Voor mij is dit geen vraag, maar een waarheid die ik onlangs tegenkwam in een boek dat ik een tijdje geleden las. Het was een »boek over schrijven«, meer specifiek over helend schrijven. De kracht van deze gedachte raakte me zo diep dat ik het graag met je wil delen. Voor mij voelt dit namelijk helemaal niet als een vraag. Voor mij is het een feit: schrijven is van onschatbare waarde. Schrijven heeft de afgelopen jaren meer voor mij betekend dan veel andere vormen van zelfzorg.

Het belang van schrijven wordt onderschat

Bewegen, of dat nu sport is of gewoon actief zijn, is natuurlijk belangrijk. Gezond eten speelt een cruciale rol in ons welzijn, en we mogen ontzettend dankbaar zijn dat schoon drinkwater bij ons gewoon uit de kraan komt. Bovendien hebben de meesten van ons de luxe om na een werkdag van 8 à 9 uur de nodige rust en slaap te nemen. Maar te midden van al deze vanzelfsprekendheden wordt één ding vaak over het hoofd gezien: het belang van schrijven.

Schrijven als zelfzorg: geen talent nodig

Veel mensen denken nog steeds dat schrijven een aangeboren talent moet zijn. Ik zie dat als een misverstand. Schrijven, in mijn ogen, draait helemaal niet om talent. Zeker niet op de manier waarop ik schrijf, en ook niet op de manier die ik je wil laten ontdekken. Laat het idee los dat je ‘moet kunnen schrijven’. Er is niets dat je vooraf al moet kunnen. Zoals bij alles geldt ook hier: oefening baart kunst.

Laat je pen spreken: begin vandaag nog

Schrijven hoort vooral leuk te zijn, zonder dat de vraag ‘Kan ik het wel of niet?’ je tegenhoudt. Die vraag leidt maar al te vaak naar de gedachte: ‘Ik kan het niet!’ Maar wat nou als je tegen jezelf zegt: ‘Ik kan het wél, en ik ga ervoor!’ Hoeveel plezier zou dat je opleveren?

Hoeveel vrijheid kun je ervaren als je je hart volgt? Je weet het antwoord eigenlijk al, anders was je hier niet. Luister naar je hart en begin met schrijven. Stop het niet weg, dat doet je geen goed. Je hart blijft om aandacht vragen, net zolang tot jij luistert. Onderschat niet wat het met je lichaam doet als je je echte behoeften negeert. Geef jezelf toestemming om te schrijven. Het is tijd.

Een kompas voor je binnenwereld

Net als auteur Louise DeSalvo gebruik ik schrijven als een hulpmiddel om helderheid te vinden en problemen op te lossen. Het helpt me ontdekken waar mijn pijnpunten liggen en waar mijn frustraties vandaan komen. Door te schrijven leer ik mezelf beter begrijpen – en zelfs meer waarderen. Schrijven geeft me richting, een beter welzijn, en een energieker leven.



Van dagboek tot schrijver: Hoe passie woorden werd

Ik heb in mijn leven waarschijnlijk al miljoenen woorden geschreven. Als kind begon ik met het opschrijven van dagboekfragmenten, totdat ik op een dag besloot om inspirerende teksten van anderen te verzamelen. Deze teksten vormden de basis voor mijn eigen schrijfstijl. Niet dat ik ze kopieerde, maar door ze te analyseren en er inspiratie uit te halen, leerde ik – zonder dat ik het doorhad – mezelf schrijven. Ik ben daar dankbaar voor, want het bleek de perfecte basis te zijn voor mijn passie voor schrijven.

Die simpele dagboekfragmenten werden steeds langer, beter en persoonlijker. Uiteindelijk groeide ik uit tot »blogger en schrijver«, simpelweg omdat ik mijn liefde voor schrijven serieus nam. 

Voorbeeld doet volgen: de kracht van inspiratie

Mijn prachtige puberdochter is daar een mooi voorbeeld van. Zij zit op het praktijkonderwijs. Alle lof voor deze school, maar mijn oudste loopt er tegenaan dat ze niet de dingen leert die ze écht graag had willen leren. Alleen omdat ze moeite heeft met rekenen, lijkt het alsof ze niet de kans krijgt om verder te groeien in kennis. Tenzij zij daar zelf voor kiest – en dat is precies wat ze nu doet. 

Ze schrijft teksten over, duikt in studieboeken, en maakt aantekeningen van interessante onderwerpen. Ze leert zichzelf beter schrijven door songteksten over te schrijven (precies zoals ik dat vroeger ook deed). 

Bovendien schrijft ze korte verhalen, ondanks dat ze op meerdere vlakken uitdagingen ervaart. Haar Nederlandse taalvaardigheid ligt ver achter op die van haar leeftijdsgenoten – sterker nog, het is nog op basisschoolniveau en bevat vaak fouten. Toch laat ze zich daar niet door tegenhouden. Ze volgt haar passie en schrijft met hart en ziel. 

Voor mij is zij het levende bewijs van hoe waardevol schrijven is. Als zij het kan, dan kun jij het ook! 


Nieuwsgierig naar meer? Ben je fan van pen op papier, een eerlijk verhaal en dat beetje introspectie waar je écht iets mee kunt? 👉 Check mijn website voor diepere content 📲 Volg me op Instagram voor inspiratie & behind the scenes 🎙️ Luister mijn podcast voor de rauwe, ongefilterde versie van mijn verhaal

Laat je raken, laat je inspireren—of gewoon lekker meelezen, luisteren en kijken. Alles mag, niets moet. 😉

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.